Ceasuri rusesti - Despre ceasurile Rusesti precum Vostok, Vostok-Europe, Poljot, Slava, Sturmanskie, Aviator

Adaugata Miercuri , 29 Ianuarie 2014 si actualizat pe 30 Ianuarie 2014
Ceasuri rusesti - Despre ceasurile Rusesti precum Vostok, Vostok-Europe, Poljot, Slava, Sturmanskie, Aviator

Rusii sunt recunoscuti in lumea orologeriei ca producatori de ceasuri de o calitate buna.

Insa ei spre deosebire de elvetieni, japonezi sau germanii nu au traditie in acest domeniu, ci au luat cu totul (uneori cu ceasornicari cu tot) echipamente de productie, tehnici, calibre, in special in perioada primului si al doilea razboi mondial. Iar uneori au facut o treaba buna, adaptand anumite calibre si imbunatatindu-le, alteori au facut o treaba proasta.

 

Printre cele mai cunoscute marci de ceasuri rusesti enumeram:

Poljot, Slava, Vostok, Raketa Moljina, Strela. Aviator, Sturmanskie. 

Nu enumeram si Vostok -Europe deoarece acesta nu este un ceas rusesc ci o marca Lituaniana, ceasurile fiind asamblate cu piese si calibre rusesti sau elvetiene, insa ele nefiind produse in Rusia.

 

Prima fabrica ( The first Watch Factory ) a fost Poljot ( in rusa insemnand Flight - zbor ). Ceasurile produse in cadrul ei au avut o calitate foarte buna, calibrele fiind destul de fiabile.

Enumeram modele precum Poljot Alarm - un ceas mecanic cu alarma ce a facut istorie,   Poljot Aviator, Strela ( un ceas superb cu un calibru deosebit ), Sturmanskie - un ceas mecanic cu cronograf cu care Yuri Gagarin ( primul astronaut ) a ajuns in spatiu.

Poljot a functionat si produs ceasuri in perioada sovietica, avand aceeasi soarta precum multe alte marci rusesti - inchiderea acestora datorita scaderii popularitatii acestor ceasuri.

Insa un urmas direct al Poljot ce a rezistat pana in zilele noastre este Vostok, fabrica situata in Chistopol, Tatarstan. 

Pe vremea celui de-al doilea razboi mondial Poljot a fost mutata in localitatea Chistopol, unde a produs echipament militar si ceasuri pentru armata. Dupa incetarea razboiului, Poljot s-a reintors in Moscova, insa o parte din ea a ramas in acel loc, astfel luand nastere Vostok ( BOCTOK ) insemnand Est .

 

Dintre modelele Vostok produse enumeram cele mai cunoscute modele precum Vostok Amfibia ( ceasuri pentru scufundari ), Komandirskie ( ceasuri mecanice si automatice). 

 

Calitatea acestor ceasuri a fost buna in trecut, unele modele rezistand zeci de ani, in zilele noastre calitatea este proasta, ceasurile Vostok Komandirskie de exemplu au probleme de etansare la remontor ( din cauza intoarcerii repetate garnitura se duce si va intra apa, ce ii va afecta mecanismul) Vostok Amfibia dupa aproximativ 1 an incep sa se blocheze fara motiv..

Geamurile sunt din Plexiglass si se zgarie foarte usor.

Ceasurile Vostok Komandirskie au carcasa din alama, fiind cromate. Datorita transpiratiei ele vor oxida pe suprafata ce intra in contact cu pielea, asadar acoperirea materialelor nu este tocmai buna.

Precizia nu este stralucita, un ceas Vostok poate pierde si avea o abatere de +/- 1 minut / zi . Noi personal avem in colectia noastra si cateva ceasuri rusesti insa am fost dezamagiti de calitatea si precizia acestora.

Geamurile sunt lipite cu adezivi nu foarte rezistenti la temperaturi inalte, un ceas uitat in soare va suferii, dezlipindui-se geamul, intrand apa apoi in el.

Se gasesc la preturi destul de mici in alte tari,

In Romania sunt comercializate la preturi exagerat de mari ( duble-triple). De exemplu un Komandirskie ce are un pret de acizitie in Russia de 30 USD este comercializat la preturi de 250 -350 RON. Amfibia ce are un pret de achizitie de 1600-2000 ruble ( echivalentul a 170-200 RON ) in Romania costa aproximativ 450 RON. 

Sunt ceasuri foarte frumoase, cu motive militare, insa calitatea lor in timp (1-2 ani) lasa de dorit.

 Sunt echipate in general cu calibre 2414A si 2416B calibre cu 17 respectiv 31 rubine, ce au o precizie destul de scazuta ( -20 / 45 secunde / zi ). Gradul de finisare ale acestor mecanisme este destul de scazut, piesele nefiind foarte netede.

 

 

SLAVA - second watch factory - asemenea Poljot - au produs ceasuri pentru toate clasele sociale, de la ceasuri ieftine, la ceasuri cu carcasa din aur, decorata cu diamante.

A avut aceeasi soarta precum Poljot - faliment.

In prezent drepturi asupra marcii au fost vandute chinezilor, si sunt produse multe fake-uri cu denumirea CJIABA. Calitatea acestora este proasta, ele fiind ceasuri chinezesti si nu rusesti.

 

Nu recomandam aceste tipuri de ceasuri.

 

In prezent compania VOLMAX a incercat sa renasca istoria acestor branduri demult apuse, reunindu-le si producand replici ale editiilor POLJOT, STURMANSKIE, AVIATOR.

Insa multi pasionati de ceasuri rusesti se plang de precizia acestora, unele ceasuri avand o abatere de +/- 45 secunde / zi , iar comparat cu cele elvetiene, abaterea este prea mare.

 

O alta marca derivata din modelele rusesti de ceasuri, este Vostok-Europe.

 

Ceasurile Vostok-Europe sunt ceasuri produse in Lituania, asamblate cu piese rusesti produse de Vostok, ceasuri ale caror grad de calitate este ceva mai bun decat la modelele Vostok, abaterile fiind mai mici, finisajele calibrelor fiind mai bune.

Insa tinand cont ca sunt foarte scumpe, si sunt prezentate ca niste ceasuri rusesti, cu toate ca ele sunt produse in Lituania, folosind in unele cazuri calibre elvetiene sau rusesti, iar altele calibre japoneze produse de seiko, noi nu recomandam o marca de ceasuri fara identitate, care foloseste atatea variatii de nationalitati de mecanisme in ceasurile lor, adauga cateva complicatii si pretind preturi foarte mari pentru acestea.

 

Asadar ceasurile rusesti nu mai sunt de fiecare data o optiune pentru cei pasionati de ceasuri, in multe cazuri calitatea acestora a scazut sau acestea au devenit foarte scumpe fara un motiv real, fiind mereu printre ultimele optiuni dupa ceasurile elvetiene si cele germane in cazul unui pasionat de ceasuri.

 

Totusi exista si modele foarte scumpe, de o calitate foarte buna, insa tinand cont ca te vei alege cu un ceas scump ce nu are o traditie puternica in spate, ai putea sa cauti alte optiuni decat un ceas rusesc sau un ceas care se vrea a se crede ca este rusesc, iar in cel mai rau caz un ceas chinezesc, replica dupa unul rusesc.

 

 Unii vor spune ca aceste ceasuri sunt ceasuri bune - au fost odata, in ziua de azi ceasurile rusesti nu mai sunt o optiune tocmai recomandata.

 Copyright © 2019 WatchExpert.ro. Toate drepturile rezervate WATCHEXPERT INTERNATIONAL SHOP SRL    Cui: RO31131197, Nr.Reg: J29/123/2013
Operator prelucrare date cu caracter personal 29599

Viziteaza magazinul WatchExpert.ro pe ShopMania

ASISTENTA CLIENTI